Udskiftning og renovering af faldstamme

Der er en stigende efterspørgsel på renovering og udskiftning af faldstammer, især for ejer- og andelsforeninger. Det skyldes givetvis, at levetiden på de eksisterende faldstammer er ved at nå til vejs ende. Selve arbejdet med at renovere og udskifte faldstammer er et relativt nyt fænomen, og derfor er der faktisk ingen gældende standarder på området – hverken nationalt eller internationalt.

Derfor er det ekstra vigtigt, at I som boligforening allierer jer med en kompetent og erfaren byggerådgiver og entreprenør, der kan tage jer igennem processen trygt og professionelt. Her udmærker SCHØDT sig med mere end 20 år i branchen som byggerådgiver specifikt for boligforeninger.

Ny faldstamme: Renovering eller udskiftning af faldstammer for boligforeninger i København og omegn

Begyndende tegn på at jeres faldstamme skal renoveres eller udskiftes er blandt andet synlige skader eller dårligt indeklima som følge af fugt eller skimmelsvamp. Et andet tegn på, at det muligvis er på tide, er simpelthen alderen på faldstammen. Faldstammer holder typisk 60-70 år, men løbende undersøgelse og vedligehold af faldstammen er essentiel for at opnå maksimal levetid. Er faldstammen mere end 25 år gammel, kan I med fordel planlægge en undersøgelse for at komme eventuelle komplikationer i forkøbet.

Som nævnt er der ingen gældende branchestandarder for renovering af faldstammer, og det gør det kun endnu mere vigtigt, at I går sammen med kompetente samarbejdspartnere.

Som jeres byggerådgiver vil vi hjælpe jer med at indhente tilbud fra entreprenører, der er dygtige og kan fuldføre opgaven succesfuldt. Hvis tanken om at skulle afsøge markedet for kompetente entreprenører virker uoverskuelig, kan det være godt givet ud at få en byggerådgiver til at stå for dette.

Med mere end 20 års erfaring i branchen har SCHØDT oparbejdet et indgående kendskab til kompetente og pålidelige entreprenører, som I trygt kan lade renovere jeres faldstamme. I vores indhentning af tilbud sørger vi samtidig for at præsentere minimum tre forskellige valgmuligheder, så I kan sammenligne pris, tidsplan og referencer. På den måde er I sikret den bedste løsning til netop jeres behov.

Se nogle af vores tidligere projekter her og læs, hvordan vi har hjulpet mange boligforeninger ligesom jeres.

Sådan kan et renoveringsforløb af jeres faldstamme se ud

For at sikre at I modtager en tilfredsstillende ydelse, baserer vi vores rådgivningsforløb på fire centrale elementer, som vi baseret på vores erfaring med at samarbejde med boligforeninger har lært, er helt essentielle for at opnå en god proces samt et vellykket resultat i forhold til renovering af faldstamme.

1. Pris og økonomi

Vi ved, at spørgsmål om pris og økonomi typisk ligger øverst på dagsordenen, og derfor gør vi os umage i at udarbejde et letforståeligt udbudsmateriale, der helt lavpraktisk viser jer, hvor meget et givent renoveringsforløb af faldstammen vil koste i kroner og øre, alt efter hvilken entreprenør i vælger.

Vi hjælper jer med at indhente og sammenligne tilbud. Det er ikke altid, at entreprenører indkluderer præcist de samme arbejdsopgaver i deres tilbud. Vi sørger derfor for, at entréprenørerne forholder sig til det samme sæt opgaver i vores udbudsmateriale. På den måde kan i nemt se, hvad der bedst giver mening for jer økonomisk.

2. Faglige kvalifikationer

Som nævnt er der ingen nationale eller internationale standarder at følge, hvad angår renovering og udskiftning af faldstammer. Dermed ikke sagt at det ikke kan lade sig gøre, for det kan det.

Men det betyder dog, at man skal have et godt kendskab til den enkelte entreprenør og dennes faglige kvalifikationer og kompetencer.

Med mere end 500 byggeprojekter i bagagen er SCHØDT godt erfarne i at henvise til entreprenører, der er i stand til at løfte en given opgave. Hvis I tager SCHØDT med på råd som jeres betroede byggerådgiver, vil vi derfor kunne hjælpe jer med at finde den helt rigtige entreprenør.

Når vi indhenter håndværkertilbud til opgaven, sker det udelukkende med boligforeningens interesser for øje. I er også meget velkomne til selv at byde ind med mulige entreprenører, som I har tidligere erfaring med, og som I stoler på. Så tager vi dem med i indhentningen af tilbud og sammenligner deres ydelse og pris med andre relevante entreprenører.

Alt sammen for at finde den bedste pris, bedste ydelse og bedste match, som dermed sikrer jer den bedst mulige proces og et tilfredsstillende slutresultat.

3. Planlægning

Vi har arbejdet sammen med mange boligforeninger efterhånden, og hvis der er noget, der går igen, så er det behovet for en klar og letforståelig plan.

Derfor gør vi en dyd ud af at få afklaret alle jeres behov og ønsker med et indledende møde, hvor vi blandt andet får klarlagt forventninger til tidsplan.

I planlægningen indgår ligeledes tanker omkring prioritering af opgaver, så alle i foreningen er på samme side med hensyn til, hvornår de enkelte opgaver i renoveringsprocessen finder sted. På den måde ved I i bestyrelsen også i god tid, hvornår beboere skal varsles om forskellige forhold.

Som frivilligt bestyrelsesmedlem, kan det føles uoverskueligt at skulle sidde med denne form for planlægningsansvar. Det er et helt arbejde i sig selv, og det er sjældent at energien rækker til at prioritere dette efter en lang arbejdsuge. Selve koordineringen med håndværkere og tilsyn af udførte opgaver kræver typisk byggeteknisk erfaring og viden – noget som I som bestyrelsesmedlemmer ikke nødvendigvis sidder inde med.

Derfor træder SCHØDT gerne til og varetager jeres interesser. På den måde skal I bruge mindst mulig af jeres fritid på at planlægge, og samtidig er I sikret, at projektet er funderet på faglige analyser, beregninger og indsigter.

Byggerådgivning

4. Kommunikation og inddragelse

Derfor tilbyder vi også en udførlig og letforståelig vedligeholdelsesplan, hvor I blandt andet kan se prioritering af opgaver, guide til forløb, et 10-årigt vedligeholdelsesbudget og forventninger til byggeomkostninger.

Vedligeholdelsesplanen deles med jeres forening digitalt, så alle i foreningen kan tilgå den fra deres computer, telefon eller andet device. Dokumenterne deles naturligvis også i fysisk form, hvis dette ønskes.

På den måde slipper I som bestyrelse også for at skulle agere tovholder i forhold til at inddrage boligforeningen – det sørger vi for på jeres vegne.

Se eksempel på, hvordan en vedligeholdelsesplan fra SCHØDT ser ud her.

Projekt & forløb

Vi har udført mere end 500 byggeprojekter og renoveringer og har en fast model for, hvordan et godt projekt bør gribes an fra start til slut:

Gratis og uforpligtende møde

Vi starter med et gratis og uforpligtende møde om jeres byggeprojekt. Her defineres opgaven med afsæt i den byggetekniske udfordring og jeres behov og ønsker.

Budgettering

Når projektets omfang er defineret, og finansieringen er drøftet igennem, kan vi lægge et realistisk budget for renoveringsopgaven. Det samler vi i et projektnotat, som danner grundlaget for projektet.

Notat til generalforsamling

I får notatet og tager det til afstemning ved en generalforsamling. Ønsker I vores deltagelse og præsentation af materialet, gør vi naturligvis det.

Udarbejdelse af projektmateriale

Hvis projektnotat og budget godkendes, kan bestyrelsen gå videre med projektet. Det er her, at vi som jeres byggerådgiver for alvor opstarter arbejdet med at udarbejde dybdegående projektmateriale og indhente håndværkertilbud mv.

Projektet udføres

Renoveringsopgaven gennemføres, og vi er med fra start til slut. Vi varetager alt det praktiske og holder løbende kontakt med jer, så I hele tiden er på forkant med udviklingen og får et trygt forløb.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er en faldstamme?

En faldstamme er et lodret spildevandsrør, der leder spildevand fra toilet og vask ned i kloakken. Faldstammer findes typisk i etageejendomme og lejlighedskomplekser.

Hvordan ved jeg, om en faldstamme har behov for renovering?

Der er en række tegn, der kan indikere, hvorvidt din faldstamme trænger til en renovering:

  1. Synlige skader: Hvis der er synlige skader såsom revner, bøjninger eller rust på faldstammen, kan det være et tegn på, at den er ved at blive forringet og trænger til en renovering.
  2. Vandet dræner langsomt: Hvis vandet er begyndt at dræne langsommere, og er vandtrykket generelt lavere, end hvad du er vant til, kan det godt være et tegn på at faldstammen er stoppet.
  3. Dårlig lugt: Hvis du oplever en ubehagelige lugte fra toilet eller vask, kan det være tegn på en stoppet faldstamme.
  4. Aldersrelateret slitage: Din faldstamme kan også blive beskadiget med tiden på grund af aldersrelateret slitage. Hvis faldstammen er ældre end 25 år, kan det være en god idé at få den undersøgt af en professionel.

Hvad kan jeg gøre for at undgå en tilstoppet faldstamme?

Tilstoppede faldstammer er typisk resultatet af at skylle forkerte ting ud i toilet og vask. Det er fx madrester, fedt, vatpinde, tamponer og vatrondeller. Netop de sidstnævnte er store syndere, hvad angår tilstoppede faldstammer, og du bør derfor aldrig skylle dem ud i toilet/vask.

De sætter sig nemlig fast i faldstammen, hvorefter de suger mere skidt og snavs til sig, indtil de i værste tilfælde helt blokerer gennemgangen.

Hvordan kan jeg selv vedligeholde faldstammen?

Løbende vedligehold af faldstammen er slet ikke så svært, som du måske forestiller dig. Det kan være noget så simpelt som at hælde kogende vand gennem dine afløb. Undgå dog at bruge kemikalier såsom afløbsrens, da det på sigt kan skade faldstammens emalje.

Vores dygtige rådgivere sidder klar til hjælpe dig videre med dit byggeprojekt på telefon 3393 1550

Eller udfyld formularen

Udfyld formularen og få en uforpligtende snak om jeres byggeprojekt

Du kan også altid kontakte os direkte på Tlf. 3393 1550 og [email protected]

    Ved henvendelse accepterer jeg at SCHØDT må kontakte mig skriftlig og/eller telefonisk. Denne formular er beskyttet af reCAPTCHA og Googles Privatlivspolitik og Servicevilkår gælder.